Lukijat

tiistai 21. lokakuuta 2014

Ohjeita ohjeistaville!

Raskaus kestää noin 40 raskausviikkoa. Noina viikkoina roikotat päätäsi posliinipöntön sisuksissa monen monituista kertaa, ja mietit, kannattiko syödä aamiaiseksi sittenkään Snickers-patukka. Sijoitat poskettomia summia laadukkaisiin tukisukkiin, koska pelkäät suonikohjujesi räjähtävän tai ainakin veritulppaa. Kokkailet jauhelihakastiketta kyökkien, ja syöt sen kyökkien. Jalkasi kasvavat pari kengännumeroa, etkä saa jalkaasi kuin varvastossut. Talvipakkasella. Sääresi ovat karvaisemmat kuin miehesi, röyhtäilet ja piereskelet missä sattuu (koska et vain pysty pidättämään), ahmit pussitolkulla lakritsia ja maksalaatikkoa sängyssä peiton alla piilossa sekä valehtelet neuvolassa, ettei painosi ole noussut sitten viimekerran kuin "ihan muutaman gramman".

Valvot kaikki yöt ja ravaat vessassa 5 minuutin välein, ja kun olet jälleen saanut itsesi uneen, rakkosi on räjähdyspisteessä. Lattialle tippuneen hiusharjan nostaminen tuntuu kohtuuttoman raskaalta, etkä siksi oio kuontaloasi kovin usein. Kestät kaikkia vatsakumpuasia "hellästi" taputtavia ihmisiä sinnikkäästi. Lopulta päädyt pungertamaan kerrostalon kokoisen jalkapallon ulos itsestäsi, jossa on ihan hitokseen parvekkeita.

Kaiken tämän koettuasi haluaisit olla se, kenelle kuuluisi yhdessä lapsen isän kanssa kaikki päätöksenteot vauvaan kohdistuen. Koska lapsen isä on ollut aika jäätävässä pressissä koko odotusajan, pidättänyt hengitystään (koska se saattaa ärsyttää odottavaa äitiä) sekä pierujaan (koska odottava äiti alkaisi voida pahoin paukuttelusta), kuuluu isällekin täydet tekijänoikeudet vauvaan. Vaan yllättääkö ketään, että aina löytyy ympäriltä niitä ystävällisiä henkilöitä, jotka kokevat tietävänsä lapsesi asiat ihan inan paremmin kuin te vanhemmat itse? 


Typeriä neuvoja ei kait ole olemassakaan, mutta ärsyttäviä neuvonantajia sen sijaan kyllä on! Neuvot ja ohjeet ovat yleensä aina tervetulleita, mutta niiden annossa täytyy noudattaa äärimmäisen suurta hienotunteisuutta sekä varovaisuutta, unohtamatta kunnioittavaa sävyä. Koska tuollainen on todella hankalaa, suosittelen neuvomaan tuoreita vanhempia hyvin vähän. Oikeastaan vain silloin, kun he sitä itse pyytävät. Ja silloinkin kannattaa muistaa, että vaikka kyseessä olisi esikoislapsi, niin silti ne vanhemmat tuntevat ryppykasvoisen kääryleensä persoonan ja luonteen parhaiten.

Tässä tulee lyhyt muisti(musta)lista, minkä asioiden kommentoimisen kanssa kannattaa olla erityisen hienotunteinen. Mieluummin jopa vaiti.

1. Imetys vs. pulloruokinta

Tämä asia herättää ajatuksia varmasti aina, mutta on vain yksi ainoa tapa toimia asian suhteen: pidä suusi supussa. Vaikka itse olisit ruokkinut koko suvun lapset maitoa suihkivilla utareillasi, se ei tarkoita, että toinen äiti kykenee samaan. Ja vaikka lapsesi ovat olleet pulleaposkisia ja terveitä korvikkeilla kasvaneita palleroita, ei se poissulje rintamaidon tärkeyttä (ja täydellisyyttä) lapsen yksinoimaiseksi ravinnonlähteeksi ensimmäiset 6kk. Neuvo vain, jos osaat tehdä sen tukien ja kunnioittavasti - mutta vain, jos äiti neuvoa erikseen pyytää!

2. Jatkuva sylittely

Lita på mig. Lasta ei voi pitää sylissä koskaan liikaa. Ei vain voi. Lapsen ei tarvitse maata lattialla viltillä jumppaamassa ja treenaamassa uusia taitoja, koska kaikki lapset oppivat taitonsa omaan tahtiinsa siitä huolimatta. Eikä sylissäkantaminen johda uniongelmiin, läheisriippuvuuteen, mameroitumiseen yms lieveilmiöihin. Lapsen kuuluu saada olla sylissä. Liinassa. Manducassa. Missä vain. Mutta lähellä vanhempiaan.



3. Perhepeti, viereennukutus, syliinnukutus

Jos sylissä vatkaaminen on ainoa keino rauhoittaa pieni uneen, niin se sitten on. Se on silloin todella hyvä keino, ja palvelee perhettä. Samoin perhepedissä uinailu. Toiset lapset haluavat tunkea jalkojaan pinnasängyn väliin ja möngertää omassa rauhassaan, kun toiset saavat syvän unen tunkemalla pienet varpaansa vanhempiensa kylkeen ja sieraimiin.

Me vanhemmat hiippaillaan, kuiskitaan, notkutellaan vaunuja, soitetaan Iron Maidenia tai juoksemme rappusia ylös alas vauva sylissä. Me tehdään kaikkia huvittavia viritelmiä ikkuinoihin ja pistämme kaikkemme peliin, jotta se pieni uniterroristi nukkuisi. Naura partaasi mutta älä kritisoi ja aloita "minä en kyllä itse lähtisi tuohon peliin...". Älä lähde. Kyse ei ollutkaan nyt sinusta ja sinun levostasi.


4. Päivähoidon aloitus

Toinen hoitaa kotona. Toinen pistää päiväkotiin. Live with it! Päiväkoti ei ole vankila, eivätkä perhepäivähoitajat kaiva sohvalla neniään lasten hoitopäivän ajan. Niin kauan kuin kotivanhemmuutta ei arvosteta (eli makseta siitä kunnon liksaa), ei työntekemisestä tarvitse syyllistää. Eikä myöskään toisaalta kritisoida kotihoidossa olevia lapsia rajattomiksi, sosiaalisilta taidoiltaan köyhiksi ja nysveröiksi. 

5. Besserwisserinä toimiminen

"Kyllä tuolle nyt pitää pullasiivu antaa, kato kun se niin tahtoo!". Niin. Kyllähän ne lapset tahtoo yhtä ja toista, vaan eipä tuosta asiasta päätä kuin ne lapsen vanhemmat itse. Ei ole olemassa oikeaa ja väärää tapaa, mutta ehdottoman väärää on mennä antamaan puolivuotiaalle puolukkahilloon dipattu tutti tai kahvihörppy omin luvin. 

Ohjeistukset lapsen ravinnosta ovat muuttuneet huimasti siitä, mitä ne ovat olleet kaksi-kolmekymmentä vuotta sitten. Ohjeistukset siitä, miten vauvoja nukutetaan, ovat muuttuneet. Luota siihen, että vanhemmilla on se tuorein tietämys asiasta. Ohuelta tuntuvat äärimmäisen tekniset ulkovaatteet eivät ole kylmiä, eikä lapset kärsi kestovaippailusta.

On varmasti paljon asioita, joita tekisit toisin. Sama maali voidaan silti saavuttaa monella eri tavalla. Annetaan kaikille mahdollisuus kehittyä vanhemmuudessaan, annetaan nuorillekin vanhemmille mahdollisuus ottaa täysi vastuu jälkikasvustaan ja nautitaan siitä, kun saamme ihailla ympärillämme paljon ihania lapsia. Täysipainoisia lapsia. 

Vaikka tekisit yhtä ja toista toisin.

Puss och kram!






24 kommenttia:

  1. Minäkin luin ihastellen ja hymy huulilla:-)

    VastaaPoista
  2. Mutta etkös sä nyt just itse heti kohdassa 2. antanut neuvoja? Jotenkin hukkasin nyt jutun pointin. Ja ehdottoman väärää on dipata tutti puolukkahilloon tai antaa kahvi siemausta...siis olitko sarkastinen vai miten tää nyt meni. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se lukee selvästi eli on väärin mennä antamaa ilman vanhemman lupaa mitää.

      Poista
    2. Ajoin kohdalla 2. takaa sitä, että vanhempia ei tule soimata "liiasta sylissäkantamisesta", koska mitä enemmän lasta pidetään lähellä ja sylitellään, sen parempi se lapselle on.

      Vaikka kyllähän lapsen kuuluu muuallakin olla, kuin sylissä. Esimerkiksi siellä lattialla jumppaamassa, sekin on tärkeää tietysti.

      Poista
    3. Tarkoitinkin Tiina vanhempia. Mutta ei nyt enempää. Kunhan meistä kukaan ei kuvittele tietävänsä muista kuin omista lapsistaan parhaiten. Se oli pointti tässä, got it. :-D

      Poista
    4. Mäkin jäin tosta 2. ja 3 kohdasta miettimään, että aika vahva kannanotto tossa yksioikoisesti liinailun ja perhepedin yms puolesta. Et jatkanut tyyliin, että toiset vauvat on liinassa toiset vauvat nukkuu omassa huoneessa toiset perhepissä -perhe ja vauvakohtainen valinta.

      Poista
    5. Kiitos rakentavasta palautteesta, aamuni ei olisi voinut paremmin alkaa! ^_^

      Tosiaan toin ilmeisesti liian vaisusti esille kohdassa 3, että toiset viihtyvät siellä pinniksessä yksikseen ja toiset perhepedissä. Mutta yritin kuitenkin! :)

      Eilen sain kohtaan 2. erittäin hyvän näkökulman: kaikki lapset eivät halua olla sylissä, eikä äidistä tunnu välttämättä kauhean hyvältä, että lasta jatkuvasti nostetaan syliin ja äidille annettavaksi. Totta! Sellaisiakin pikku-persoonia löytyy! :)

      Poista
  3. luin ja huomasin että näin se menee... itse tuosta imetyksestä kuulin niin paljon esikoisen aikana että silloin päätin tosiaan olla arvostelematta muita. jään seurailee blogiasi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että jäät seurailemaan. Tervetuloa lukijaksi!

      Poista
  4. Hienoa, että joku sanoo mun ajatukset ääneen. Itse olen joutunut kuuntelemaan niin paljon neuvontaa esikoisen kanssa, että olin lopulta ihan hermoromahduksen partaalla. Lopulta pimahdin ihan täysin kaikista pahimmalle neuvojalle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Ja kiitos kommentistasi.

      Haluatko kertoa, mitkä asiat tuntuivat kaikista pahimmalta? Oliko tässä listassa sellaisia, joiden suhteen neuvoja sateli?

      Poista
    2. Imetys oli itselle melkoisen herkkä paikka. Tein itse kovasti töitä, että sain vauvani täysimetykselle. Sitten sitä maidon riittävyyttä epäiltiin ihan jatkuvasti ja vähän väliä sain kuulla, että kyllä pitäisi lisäruokaa antaa, kun lapsi on niin usein tissillä. Päätin silloin, että täysimetän lapseni puolivuotiaaksi ihan vaikka kiukulla, koska niin paljon ne maidon riittävyyden epäilijät ärsytti.
      Lapseni kasvoi hienosti puolivuotiaaksi pelkällä rintamaidolla ja silloin vasta aloitin kiinetät lisäruuat.
      Toinen paha juttu on ollut se, että mikä on sopiva ikä laittaa lapsi hoitoon. Eräs neuvoja oli sitä mieltä, että lapseni olisi ollut hyvä mennä hoitoon jo ennen kuin äitiyslomani loppui... Päädyin kuitenkin olemaan hoitovapaalla ainakin siihen asti kunnes lapselleni tulee täyteen 1,5 vuotta.

      Poista
    3. Näin. Pieneltä tuntuvilla sanoilla ja ohjeilla voi olla todella suuri merkitys, kun tilanne on otollinen.

      Mikään ei ole yhtä hauras, kuin juuri äidiksi tulleen ihmisen mieli. Mutta hienoa, että kuitenkin teet valintasi siitä huolimatta itse!

      Imettäminen ja imettämättömyys ovat valintoja, joihin ei päätöksentekoapua kyllä tarvita.

      Iloa päivääsi!

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Heh, joissakin määrin varmasti jokainen voi samaistua johonkin. Uskoisin niin. :)

      Poista
  6. Sääliäkö kaipaat? Oma valinta. Ja toisekseen, ei tarvitse olla mamma, ei värkkiään kolmesti tai edes kertaakaan reväyttänyt henkilö, saatika "alansa ammattilainen" jotta osaa lasten kanssa toimia. Puhdas maalaisjärki on sallittua ja toimivaa monessakin asiassa. Joitakin asioita ei välttämättä näe niin selvästi enää siinä vaiheessa kun se "tilanne" on päällä. Itse otan ainakin neuvoja ja ideoita vastaan sellaisissakin asioissa joissa kuvittelen olevani enemmän se tietävä osapuoli. Monesti nämä ulkopuoliset ovatkin heittäneet varsin hyviä neuvoja ilmoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei vanhemmuus ole asia, josta kenenkään ainakaan sääliä tarvitsee kerätä. Vanhemmuus ei automaattisesti tarkoita sitä, että tiedät kaikesta kaiken eikä sinun tarvitse kuunnella opastuksia ja ohjeita muilta. Tietenkään.

      Olen iloinen, että tekstini herätti sinussa ajatuksia. Kaikki kohdat listassa (raskauskuvausta lukuunottamatta) eivät ole suoraan minun omia henkilökohtaisia kokemuksiani, vaan lähinnä henkilökohtaisia pohdintojani.

      Kiitos kommentistasi! :)

      Poista
    2. Hyvä kirjoitus! En toki oikein ymmärrä missä kohtaa kirjoitustasi kaipaisit sääliä, taitaa anonyymi olla itsekkin vähän pihalla näistä jutuista... Ja toisekseen, itse en ole ainakaan ottanut neuvoja vastaan juuri keneltäkään ja varsinkin neuvot lapsettomilta "besserwissereiltä" menee suoraan roskakoriin!

      Poista
    3. Kiitos kun kommentoit, mukavaa päivää!

      Poista
  7. Just näin! :DDDDD Oon uusi lukija ja suuri fanisi heti! Siltä varalta että kaikki tuttavasti lukivat tämän ja lakkasivat loukkaantuneina neuvomasta, lue vieroitusoireisiin hyviä neuvoja eteläeuroopan tyyliin täältä: http://uuteenmaahan.vuodatus.net/lue/2014/06/10-keskinkertaista-saantoa-vauvanhoitoon-etelaeurooppalaiseen-tapaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos kommentista, ja blogivinkistä! Minäpä lähden tässä kahvittelun lomassa hieman vastavierailulle... ;)

      Poista

Jätä kommentti valitsemalla valikosta "nimetön" ja kirjoita viestisi kommenttikenttään! Tack och puss!