Lukijat

torstai 27. marraskuuta 2014

De va kukku de!

De va kukku, kuule, de
Ei tuu mittää, uso se
Ei mun tulis mielenkää
lähteä ny Ruattiin ku ei oo kielipää
De va kukku, kuule, de
ei nää olot meinaa parane
vaikka velkaa Volvo ostettais
ja kolmivuoro hihnatyöstä palkka nostettais!
De va kukku de!

No joo, lähdimpä silti. Kehnolla kouluruotsilla matkaan 23-vuotiaana (lapsellisena) tyttönä. Hyvä, etten tiennyt mistään mitään etukäteen osoitettani enempää, sillä muuten en olisi koskaan uskaltanut lähteä! Uso se!

Ensimmäiseksi täytyy mainita, että asuntotilanne on täällä erittäin toivoton. Asuntojonot Tukholman kaltaisissa suurkaupungeissa, joita ovat mm. Göteborg sekä Malmö, ovat järkyttävän pitkät. Yli 10 vuotta. Se tarkoittaa sitä, että lapset laitetaan kaupunkien maksullisiin asuntojonoihin heti heidän synnyttyään, jotta he saavat oman asunnon ollessaan reilusti parikymppisiä. Tukholman keskusta on haluttua aluetta, jonne joutuu jonottaa parikymmentä vuottakin. Pahinta tässä on kuitenkin se, että jonon ohi ei pääse. Ei millään verukkeella. Kokeiltu on, ja niin on kokeillut moni muukin.


Tyypillisin tapa asua täällä on jakaa asunto, huone, kellarikoppi taikka vaatehuone jonkun kanssa. Oma asunto on maahanmuuttajalle kaukainen utopia, alivuokralaisen alivuokralaiseksi pääsee helposti (eli todella vaikeasti) mutta silloinkin joutuu maksamaan riistovuokraa. Sanotaan, ettei ole lainkaan tavatonta joutua maksamaan pienen pienestä suihkuttomasta ja vessattomasta "asunnostaan" useita tuhansia euroja. Kukaan järkevä ei moista summaa maksaisikaan, mutta mikäli meinaa päänsä tyynyyn painaa muualla kuin Central Stationin käytävällä, kannattaa muuttaa ihan minne tahansa. Homeettomuus sekä peseytymistilat ovat luksusta, silkkaa tuurikauppaa.

Mammalla kävi tuuri! Työnantajani kautta sain asunnon sekä tietysti leivän pöytääni. Asunnon jaoin toki ensimmäisen puolivuotta psykopaatti-mummelin kanssa, joka ei koskaan siivonnut. Joka jätti roskapussinsa käytävään, ja matkusti Suomeen saunomaan. Mummeli, joka otti jääkaapista minun ruokani, ja jätti ne pöydälle pilaantumaan. Sama tyyppi, joka sai sitten kenkää töistään ja minun alivuokralaisuudestani - ja joka päätti tulla puoli vuotta myöhemmin uhkailemaan minua parvekkeeni alle "poliisimiesystävällään", joka on siis sotilaspoliisi. Armeijassa.

Asumme ahtaasti kaksiossa kaikki kuusi. Ulkoiset puitteet ovat juuri sellaiset, kuin voi kuvitella 70-luvulla rakennetussa kerrostaloasunnossa olevan, jota ei ole koskaan remontoitu. Siitä huolimatta meillä on kaunis, alkeellinen koti. Koti, jossa saamme asua, emmekä enää koskaan joudu paniikissa järjestämään asumistamme. Muutimme nimittäin työsuhdeasunnostani asuntoon, joka oli umpihomeessa. Monen epätoivoisen puhelinsoiton sekä sähköpostiviestin jälkeen me saimme tämän asunnon, vaikka olimme jonottaneet vain pari vuotta. Meille annettiin tämä asunto, vaikka se ei ole mitenkään järjellä selitettävissä.

Kun tein muuttoa Tukholmaan, ajattelin muuttavani jonnekin "paratiisiin". Paikkaan, jossa kaikki on ainakin paljon paremmin kuin Suomessa. Niinhän meidät suomalaiset ollaan kasvatettu: märisemään siitä, miten kaikki asiat ovat maassamme huonosti vaikka Suomessa on moni asia paljon paremmin kuin missään muualla!

Minä en ole oikeutettu äitiyspakkaukseen, joka ei tunnu sekään monelle kelpaavan "rumien kuosiensa" vuoksi. Kyse on maailman parhaimmasta keksinnöstä sitten tiskinkuivauskaapin jälkeen! Sellaistakaan ei nimittäin löydy muualta kuin suomalaisesta keittiöstä. Minä nostelen astiat kuivumaan epämääräisille telineille, jotka lojuvat pitkin tiskipenkkiä. Meillä, kuten monessa muussakin ruotsalaisessa vuokra-asunnossa tiskataan käsin taikka pöytätiskikoneen avulla. Vain uusissa ja remontoiduissa asunnoissa on moisia supermoderneja vempeleitä, kuten täysleveä astianpesukone taikka pesukoneliitäntä kylpyhuoneessa. Meidän kylppäriimme ei tule edes sähköä, muuta kuin kattolamppuun. Kysyimme kerran miksi, ja se on kuulemma vaarallista. Suomessa ollaan niin rohkeita!


Meillä on 2ote-hanat, ikkunat joista puhaltaa sisään niin, että villasukat pyörivät jaloissa sekä kolme sänkyä yhdessä ja ainoassa makuuhuoneessa, joka meillä on. Olohuoneessa kompuroi alati pikkuautoihin ja astuu lego-palikoiden päälle. Silti meillä on asiat todella hyvin. Paremmin, kuin monella muulla.

Näin vuosipäivänsä aattona hoksasin, että on hyvä olla nuori ja lapsellinen. Silloin ei pelkää elämää eikä haasteita. Huomenna voi kaikki olla toisin! Onko 28 hyvä ikä, mitä luulette?

Puss och kram!

5 kommenttia:

  1. Wau, tuollaistako siellä Ruotsissa onkin! Koskeeko tämä siis maahanmuuttajia vai syntyperäisiä ruotsalaisiakin? Ennenhän sinne kai oikeasti lähdettiin paremman elintason perään mutta ilmeisesti nyt tilanne onkin kääntynyt päälaelleen? Itselläkin on ollut se käsitys että Ruotsi on jonkinlainen onnela jossa kaikki on paremmin. Tämä kirjoituksesi kyllä ravisteli perin pohjin tuota naivia oletustani! On se Suomi sittenkin vissiin aika okei...:)
    Terkuin Yks Aino

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Yks Aino!
      Kyllä. Tällaista on keskituloisen, vuokralla-asuvan arki. Ei ole väliä, oletko maahanmuuttaja vai syntyperäinen ruotsalainen, kaikki ovat samalla viivalla ja taistelu asunnoista on s a i r a s t a. Olen törmännyt artikkeleihin koskien Tukholman asuntotilanteita suomalaissa sanomalehdissä nyt viimeaikoina useasti, eikä Helsingin tilanne ole mitään verrattuna tähän. Tilanne on toivoton. Eivätkä pankit myönnä myöskään lainaa, sillä säästössä pitää olla 15% kauppasummasta, ja puhutaan miljoonista kruunuista - mitä maksaa yksiö taikka kaksio.

      Asiat ovat monessa suhteessa paremmin Suomessa. Terveydenhuolto ja koululaitos vailla vertaansa siellä! :)

      Kiitos, kun jätit merkin vieraskirjaani. Tervetuloa lukijaksi taikka satunnaiseksi kurkkaajaksi!

      Poista
  2. Woooot! Mullakin on aina ollut ajatus päässä että,ruotsi on "paratiisi" suomeen verrattuna, paitsi just terveyshuolto.. :D olen jälleen kerran onnellinen suomalaisuudestani! :)
    p.s. Mä en kertakaikkiaan voi ymmärtää niitä jotka,valittavat äp sisältöä, että kuosit on rumia tai vaatteet liian isoja jne. Jos ne on rumia niin ota sitten se summa mikä ei lähelläkään ole yhtä paljon arvoinen kun mitä saat ILMAISIA vaatteita pienellesi! Ja oikeesti! Olisiko se parempi että pakkaus tulisi täynnä 56 koon vaatteita jotka ainakin meillä viikossa oli liian pienet. Tälle kolmannelle jo parissa päivässä.. :D mä olen onnellisesti ottanut kolme pakkausta yks jokaiselle lapselle. Jokainen on saanut omassa pakkauksessaan nukkua, ja onnellinen olen siitä että vain muutama 50-60 kokonen vaate on siellä ollut jotta minunkin vauvat ovat pystyneet hetken niitä vaatteita käytämään.. :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Yvonne kommentistasi!

    Itse ottaisin ilomielin vastaan ison pahvilaatikollisen ihan huippulaadukkaita puuvillaisia vaatteita, sekä ilmaisia tykötarpeita ihan terveyssiteistä siihen söpöön ensikirjaan, jonka myös saa.

    Usein asiat ovat vaan liian itsestäänselviä, asioita, joita ei osaa arvostaa - ennen kuin sellaista ei saa.

    Kiitos kun luet, arvostan sitä. Puss!

    VastaaPoista
  4. Hyvä Mamma Muumaa. Olipas tämä tarina tunteita nostattavaa luettavaa.
    Tuota Anita Hirvosen iskelmää on pidetty tyhjänpäiväisenä renkutuksena, mutta sehän onkin upea ajankuva. Näin jälkeenpäin luettuna tajuaa, että sen "kertoja" lienee suurimman muuttoaallon jälkeistä väkeä. Hän on jo kuullut pahimmat tarinat ja kielitaidottomien onnettomimmat kohtalot. Hän on sitä väkeä, joka tiesi, että kotimaassa käyneiden kavereiden Volvot, kopisevat hollannikkaat ja vitivalkeat kesäfarkut olivatkin puolitotuus. Ja hän vetää oman johtopäätöksensä: "Ei tuu mittään uso se."

    Hyvää jatkoa sinulle.

    VastaaPoista

Jätä kommentti valitsemalla valikosta "nimetön" ja kirjoita viestisi kommenttikenttään! Tack och puss!