Lukijat

lauantai 8. marraskuuta 2014

Lauantai-illan kuumeista paatosta!


Kävästiin siinä tänään kirpparilla. Ahtauduin sovittamaan muutamia farkkuja sovituskoppiin vain todetakseni olevani jotain ihme välikokoa: jos ne ovat jaloista sopivat, nappi ei mene kiinni ja jos nappi menee kiinni, niin puntit muistuttavat laivan purjeita. Myyjä kiinnitti meihin huomiota, ja tiedusteli kaukalossa jokeltelevan Mösiöön ikää. Hetken kuluttua hän hoksasi, että minulla on myös rattaissa toinen pikkukaiffari kiskomassa hirsiä. Sitten seurasi se kysymys, mikä saa minut aina jokseenkin paljon ärsyyntymään: "Miksi sä olet noin pienellä välillä kaksi lasta tehnyt?".

Niin. Tosiaan. Meillä on kaksi lasta, vuoden ja neljän kuukauden ikäerolla. Minä en ole päättänyt siitä, koska he tänne syntyvät - vaan he ovat itse päättäneet tulla ja juuri sillä parhaimmalla mahdollisella aikataululla. Jos lapsillamme olisi neljä vuotta ja kuukausi ikäeroa, kyselisivät ihmiset varmasti, miksi ihmeessä pidimme niin pitkän välin. Ihan saletisti muuten!


Onko olemassa mitään henkilökohtaisempaa kysymystä, kuin kysyä "miksi" samassa lauseessa, kuin puhutaan perhekoosta? Eipä oikeastaan. Ikäeroja on yhtä suuria ja yhtä pieniä kuin on hedelmällistä ikääkin, ei ole olemassakaan mitään "oikeaa" ikäeroa sisarusten välillä. Sitä paitsi, aina kaikkea ei voi laskelmoida etukäteen.

Pysähdytään hetkeksi miettimään sitä, miten lapsi saa alkunsa? Sen enempää asiaa kuvailematta, pitää kahden solun kohdata toisensa juuri oikealla hetkellä ja juuri oikeassa paikassa. Näistä kahdesta solusta jakaantuu tsiljoonabiljoona uutta solua, jotka muodostavat lapsen. Jotta näin pääsee tapahtumaan, voi olla takana usean vuoden yrittäminen. Se voi tapahtua kertalaakista (sanan jokaisessa merkityksessä), tai se voi tapahtua, kun on yläasteikäinen tai keski-iän kriisin keskellä. Ja kun näin tapahtuu, se tapahtuu. Pitääkö sitä perustella jotenkuten jollekin k o s k a a n?

On olemassa myös muitakin keskustelunavauksia, kuten vaikka: "Hyvää päivää, ompa ihanat sisarukset." taikka "Ompa ihanaa nähdä, miten paljon he nauttivat toistensa seurasta." Niin. Voi myös sanoa jotakin kaunista, sen sijaan, että alkaisi nähdä kauheasti ongelmia asiassa. Kuten voivotella toisen jaksamista, tietämättä ollenkaan, onko toisen jaksamisessa ensinnäkään mitään vikaa. Kyllä kaikki vanhemmat ovat väsyneitä ja univelkaisia silmäpussipandoja vauvavuoden aikana, ja parisuhde kiristelee enemmän tai vähemmän järkeä - mutta ei se ole voivottelun saati julkipuimisen asia. Tukensa voi esittää muutenkin, kuten vaikka konkreettisesti ojentamalla auttavan kätensä päivittelyn sijasta.


"Miten ihmeessä te jaksatte? Tekisittekö uudelleen, jos saisitte jälkikäteen päättää? Hahaaa, onneksi itse en ole enää tuossa tilanteessa! Ei kyllä käy kateeksi teitä!" Niin tuota noin. Mitäpä jos vaikka asettelisi lauseensa näin: "Jaksatte mielestäni hyvin, tuntuuko teistä itsestänne myös siltä?" taikka "Muistan tuon ajan, tulikin mieleeni että oletteko kokeilleet/kuulleet/ajatelleet..."? Kyllä te tiedätte, vertaistukea lynkkauksen sijasta.

On myös inhottavaa sellaisten perheiden puolesta, joiden lisääntymisestä kysellään alati. Perustellaan sisaruksen tärkeydellä, välttämättömyydellä ja pakollisuudella. "Kyllä se vain niin on, että ette te voi vain yhtä lasta tehdä!". Miksei voisi jättää lapsilukuaan vain siihen yhteen? Tunnen ja tiedän monta onnellista aikuista, jotka ovat eläneet elämänsä ilman sisarusta. Tunnen ja tiedän myös monta perhettä, jotka eivät haaveistaan huolimatta vain saa sitä kauan kaipaamaansa toista lasta.

Oma lukunsa ovat vielä kaiken tämän päälle ne, jotka tiedustelevat muka ihan ohimennen, onko kyseessä ollut vahinko vai tarkoitus. Syvä murahdus. Sellaista ei vain kysytä.

Noin. Nyt on mieli keventynyt ja massu paisunut jälkiuunileivän mutustelusta tässä kirjoitellessa. Kannattaa blogata! :) Puss puss!


8 kommenttia:

  1. Mä kuulun myös tähän välikokoon :D

    Nuo kysymykset on varmasti inhottavia, mutta ei toiset osaa sitä ajatella, että miltä ne muista tuntuu, tai eivät ymmärrä että ne voivat olla tunkeilevia/tökeröitä,
    kyllä se siitä Mamma, hyvin sä pärjäät! <3 (tai siis te :) )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa, tuskin kovin moni pahalla päivittelee näitä asioita, varmasti sellaisia ihmisiä on marginaalisen vähän. Mutta juuri siksi on ihana, kun voi purkaa ärsytyksensä näin itsekseen jupisemalla omaan blogiinsa, ja antaa vain asiallisen vastauksen ehkä vielä hymyn kera tungetteleville kysymyksille. ;)

      Ja kiitos, suomalaisella sisulla pärjää aina ja kaikkialla! ;)

      Poista
  2. Tuo on kyllä niin totta, ikäerosta muka saa kommentoida aina ihan miten vaan, ihan kuin se olisi joku valintakysymys. Meillä on sattunut sellainen "yleisesti hyväksytty" ikäero, 2v 4kk, mutta se oli todellakin ihan sattumankauppaa. Jos en ois saanut välissä kahta keskenmenoa, olisi lasten ikäero 1,5v ja sitten ihmeteltäisiin.

    Toinen mistä ihmiset kommentoi on lasten sukupuolet. Meillä on poika ja tyttö, niin aika monta kertaa olen kuullut jotain tyyliin "no teillähän on nyt molemmat kasassa, ei tarvi enää enempää lapsia tehdä". Joopajoo, tehdään lisää jos halutaan ja lasten sukupuolet ei mitenkään liity lapsilukuasiaan mun mielestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Halimamma, kiitos kommentistasi. Unohdin täysin mainita juurikin tuosta, että koska meillä on kaksi poikaa niin meidän "pitää" tehdä vielä se tyttökin. Miten niitä "tehdään"? :D Onko sekin jokin yleinen normi, että jokaista sorttia pitää olla ainakin yksi? Kaksi poikaa, kaksi tyttöä tai tyttö ja poika = mitä eroa?

      Kuten sinäkin varmasti tiedät, ei lapset ole itsestäänselvyys ja jokainen raskaus ei jatku loppuun asti. Kukaan ei voi koskaan tietää, miten kipeitä, arkoja taikka tulehtuneita tilanteita ja vastoinkäymisiä kullakin perheellä on takana - siksi on hölmöä patistella toisia saamaan enemmän taikka vähemmän lapsia.

      Poista
  3. oi oi oi ku tunnistin tilanteet, Mua taas inhottaa kysymys "millaista on saada kaksoset?" tai "millaista on kasvattaa kaksosia?" ja kysymys joka ärsytti eniten on "ovatko he kaksosia?" ja sitt samat jotka sinä mainitsit että miten jaksatte jne. Ja ku kolmas syntyi niin oli tavallista saada kommentti "nyt olette kai valmiit eikö?" mitä se muille kuuluu jos me haluaisimme lisää lapsia? (vaikka me nytt emme sellaista suunnittele mutta silti). ja ennen kuin tulin raskaaksi ärsyttävintä oli kuulla että koska hankitte lapsia?
    Olen kyllä vuosien aikana alkanut sulkea korvani kaikillta ei toivotuillta kysymyksiltä/neuvoilta/ lausunnoilta mutta joskus kyllä puistattaa... ja en edes ala mainitsemaan koko immetämiskeskustelua :-P
    // Sargit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on hyvä vitsi aiheeseen...

      Anni oli lähtenyt viettämään sisarenlapsensa ristiäisiä. Kaikki suvun vanhat naiset kävivät tökkimässä Annin vatsaa, kysellen samalla: "koskas se sinun vuoro oikein on?".

      Seuraavissa sukujuhlissa, jotka olivat hautajaiset, Anni kävi kaikki suvun vanhat naiset läpi, tökkäsi heitä selkään ja kysyi iloisesti: "no mutta! koskas se onkaan sinun vuorosi?". ;)

      Poista
  4. Opin olemaan varovainen tämän kysymyksen kanssa sen jälkeen kun tuttavani sai myöhäisen keskenmenon. Itse en kuitenkaan ole aikaisemmin koskaan välittänyt vaikka minulta vastaavia kysymyksiä kysyttiinkin, koska olin sinut valintojemme kanssa sekä tiesin/ oletin ettei ihmiset tarkoita kysymyksillään pahaa tai arvostele.Tänään kun tilanne on eri; itse toivon hartaasti lasta, mutta puolisoni ei, kysymykset ottaa aivoon!Omalla kohdallani on siis sen hetkinen "mielentila" vaikuttanut siihen miten reagoin.Onneksi kaikkien kyselyihin ei tarvitse vastata eikä varsinkaan perustella omia perheratkaisujaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä Sirpa! Tilanne on nyt tämä, mutta kenties toinen hetken kuluttua.

      Toivoa on aina.

      Poista

Jätä kommentti valitsemalla valikosta "nimetön" ja kirjoita viestisi kommenttikenttään! Tack och puss!