Lukijat

perjantai 1. toukokuuta 2015

Trevlig Valborg!

Tiiättekö mitä? Yhtä asiaa en vain mitenkään sisäistä. Nimittäin sitä, että vappuna poltetaan kokko. Ja juhannuksena puolestaan koristellaan iso tolppa risuilla ja rehuilla. Sitä kutsutaan juhannussaloksi, ja  sen ympärillä aikuiset ihmiset leikkivät Små grodorna-leikkiä (Pienet sammakot). Vappukokon, eli Maj brasan ympärillä seisoa tönötellään, ja syödään grillattuja nakkeja sämpylän sisässä, ja kuorrutetaan ketsupilla koko komistus. Lapset onkivat fiskdammista ylläreitä ja juovat vappujuomana pillimehun.

Nyt on suomalainen sekaisin. Kukaan ei tiedä simasta, munkeista saati tippaleivistä tuon taivaallista. Puhumattakaan siitä, että kukaan kulkisi ylioppilaslakki päässään. Koska molemmat lapsukaiset ovat korvatulehduksen kourissa ja toinen muksuista louskuttaa kuin koira, vietin tämän vapun hiekkalaatikolla kakkuja ja jäätelöitä vääntäen. Siinä on ollut oiva tilaisuus haastatella pihan lapsia, millaisia heliumpalloja heillä tänä vappuna on ollut. Eikä heillä ole hajuakaan, mistä minä puhun. Metsästin itse tikunpäässä tönöttävän helikopteri-pallon Herra Hoolle - ihan vain sen takia, että minun oli pakko.

Ruotsalainen vappu on aivan törkeän tylsä. Metrilakut, heliumpallot, hattaraöverit ja serpentiinit ovat liian eksoottisia juttuja. Löysin serpentiiniä vain paukkuserpentiinin muodossa, joten oli onni, että viimevuodelta oli jäänyt jotain rullanjämiä jäljelle. Simat ja munkit järjestyivät vappupöytään äitini avustuksella, onneksi hän oli juuri parahiksi täällä.

Ensimmäisenä juhannuksena mökillä ukkelini ja appiukkelini veivät minut katsomaan juhannussalon nostoa. Koko iso keppi oli täynnä kukkia ja kaikenmaailman hörpäkettä. Katselin sitä hetken, ja kysyin ihmetellen: "No koska ne tuikkaa sen oikein palamaan?".


Sen siitä sitten saa. Hyvät naurut nimittäin!

Kippis och skål! Puss!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti valitsemalla valikosta "nimetön" ja kirjoita viestisi kommenttikenttään! Tack och puss!