Lukijat

sunnuntai 16. elokuuta 2015

Jo nyt on festarit!

Nyt on niin, että vanhemmat on pakko laittaa ojennukseen! Itseni mukaan lukien. Onhan se nyt samperi vie vakavaa, kun löytää Iltalehdestä lööpin, että jotkut vanhemmat ovat pyrkineet vauvansa kanssa festareille! Onneksi paikan päällä on ollut terhakka järjestyksenvalvoja, joka on käännyttänyt lippunsa rannekkeisiin lunastaneet rikolliset takaisin Turkuun lähtevään junaan. Jutun luet tästä! 

Rohkenen olla pöyristynyt. Rohkenen olla täysin toista mieltä. Mielestäni musiikkifestivaalit eivät ole vain aikuisille. Ne eivät(!) ole paikka, jossa ei kuuluisi olla lapsia. Ne ovat tapahtuma, jossa jokaisen kuuluisi saada olla mukana. Minua on yritetty saada kääntämään mielipiteeni, sillä "Kyseessä on K-18 tapahtuma, haloo!". Juu, kyllä on. Mutta koskeeko se muka pientä sylivauvaa? Koskeeko se taaperoa, koskeeko se lasta, jonka vanhemmat katsovat tapahtuman olevan laadultaan, sisällöltään ja ajankohdaltaan omalle lapselle sopiva? "KYLLÄ KOSKEE, matofako." Tämä selvä. Mutta aivan kuten anniskeluravintolat, joissa on myös K-18-raja, soveltaa - olisi tässäkin tilanteessa voitu soveltaa rajoitusta ja antaa täysi-ikäisten vanhempien viedä alueelle lapsensa. Tai laivayhtiöt. Heidänkin alukselleen pääsee, vaikka ei ole vielä 23-vuotias. Riittää, että lapsella on ikärajan ylittänyt huoltaja seuranaan.

Siteeratakseni Flow-festareiden tuotantopäällikköä Emilia Mikkolaa suoraan, voin löytää syy-seuraussuhteen kohulle: "Vauvan kanssa ei voi tulla K-18-tapahtumaan. Aikaisemmissa tapauksissa on ollut kyse kansainvälisistä kävijöistä." Hänelle muistui siis mieleen aiemmilta vuosilta yksi tapaus, jolloin olisi käynyt samoin. Tässä kohtaa piileekin se koko jutun juoni: vain suomalaisilla on outo tapa erotella lapset ei-tervetulleiksi perin moneen paikkaan, tapahtumaan ja asiaan. 


Missään muualla kuin Suomessa en ole kokenut lapsiani ajoittain selkeästi ei-toivotuiksi tyypeiksi vaikka ruokakauppaan. Ei tarvitse kovinkaan paljoa rimpuilla taikka kiljahdella, niin jo on kokonainen lauma akkoja ja ukkoja ympärillä päivittelemässä moista vulgaariutta. Kovaan ääneen. Pönkittääkseen omaa tärkeyttään. "Kannatti aamulla herätä ennen kukon pieremää, että sai pahoittaa nuoren paskafatsin ja -mutsin mielen, kjäh kjäh kjäh!".

Missään muualla en ole saanut niin syövyttävän happamia katseita, kun olen juonut ravintolassa viiniä hyvän ruuan kyytipoikana, kuin ah-niin-rakkaassa-mutta-suppeakatseisessa Suomessa. Taikka komentanut kovaan ääneen lastani, jottei tämä enää heittelisi pikkukiviä kadunvarressa seisovan uudenkarhean mersun peltiä vasten - koska toistaalta lasta ei kuulu myöskään ojentaa. "Lapsi on lapsi." Juu, on on. Mutta et sä sitä kumminkaan tarkoita.

Lapselle ei saa huutaa, mutta ei sille saa kuiskiakaan. Tai kasvattaa pumpulissa. Eikä yrittää lahjoa. Kiristää. Uhkailla. Koska se on heikkoutta, pitää pystyä aina selittää. Pitkän kaavan kautta, selkeästi, mutta ei turhan vaikeilla sanankäänteillä. Pleikkariajan rajoittaminenkin on todella raadollista, jos kysytään naapurin mummulta. Sen sijaan eristäminen on sallittua.

Suomi kohisee tasa-arvosta. Mutta ei se koske lapsiperheitä. "Jos sä oot päättänyt hommata kakaroita, sun pitää pystyy luopuu jostain!" Kuten niin kuin vaikka öööö, just festareista!

En aio käsitellä kuin vain käsitettä "lapsiperhe festareilla", koska muuten tämä teksti rönsyää enemmän kuin vyöruusu reidensivussa. Eli tähän saakka tiedämme, miten suurin osa suomalaisista asian kokee: lapset eivät saa tulla festareille. Siitä huolimatta, että heidän kuuloaan varjellaan kuulokkein ja heitä ei pidetä siellä nukkumaanmenoaikaa pidempään. Välittämättä siitä, että muualla maailmassa ei ole tapana erottaa vanhempia ja lapsia toisistaan kulttuurielämyksen vuoksi. Luottamatta siihen, että lapsen vanhemmat ovat parhaimmat tuomarit asian suhteen itse. Ei. Suomi nauraa moisille moukille, jotka edes hetken kuvittelivat pääsevänsä luikahtamaan koko perheen tuumin musiikkitapahtumaan kello 17 lauantai-iltapäivänä. 

Minuapa ei naurata. Minua vee-ärsyttää. Koska en usko sekuntiakaan, että nämä vanhemmat olisivat menneet sinne, mikäli he eivät olisi itse kokeneet kykenevänsä huolehtimaan pienokaisensa mukavuudesta ja turvallisuudesta alueella. He varmasti olisivat osanneet etsiä kolon syrjemmästä osaa aluetta, jossa katsella esiintyjiä ja taaperonsa perään. Humalaiset suomalaiset eivät varmasti olisi hakemalla hakeutuneet juuri tämän perheen luokse taikka tupakoijat puhaltelemaan savuja lapsen naamalle. Vanhemmat olisivat varmasti tajunneet siirtyä aina sivummalle, etäämmälle - minne vain. He olisivat oletettavasti tanssineet lapsensa kanssa musiikin tahtiin, naureskelleet ja iloinneet. Tiedättekö miten? Siten, miten yleensä muissa kulttuureissakin on tapana.

Sen vuoksi, arvon Emilia Mikkola ja koko kanalauma siellä somen ääressä, sen vuoksi te ette ole törmänneet moiseen ilmiöön, koska se ei ole suomalaista. Se ei ole yleistä. Ei sen vuoksi, että siinä olisi mitään väärää - vaan siksi, että meille on tullut selväksi kantanne asiaan: Hyvä vanhempi ei tuo lastaan festareille. Punkt slut. Gemacht. 

Onneksi saimme eilen nauttia koko perheeni kesken mukavasta musiikkifestivaalista täällä Tukholmassa. Hassua, että meitä kummajaisvanhempia oli saapunut paikalle sankoin joukoin. Loppumainintana alleviivattakoon ettei örvelöintiä, vaaratilanteita saati tuohtuneita kanssatanhuajia tavattu koko iltana. Tapahtuman järkkärit olivat kovin iloisella tuulella - liekö musiikilla ja kauniilla kesäillalla moinen vaikutus näillä leveysasteilla?

Puss och panikkram!

5 kommenttia:

  1. Kumma, etten ole moiseen suomessa törmännyt. Minulla sentään 4 lasta. TErvetulleita olemme joka paikkaan olleet. Tosin meillä vanhemmilla on tilannetajua mihin lasten kanssa voi mennä ja mihin ei. Suomessa nyt sattuu olemaan niin paljon vanhempia joilla oikeasti on vanhemmuus hukassa ja ei tajuta mihin lapsia voi viedä ja mihin ei. nämäkin vanhemmat olisivat syyttäneet järjestäjiä jos joku humalainen olis tullut ja kaatanut äidin liinoineen ja vauvoineen. Eivät varmasti olisi ottaneet syytä itselleen jos vauvalle olisi jotain käynyt. On se kumma kun jotkut kuvittelee olevansa lakien jä sääntöjen yläpuolella.

    VastaaPoista
  2. Kuten yllä kirjoitin, minä olen asiasta täysin eri mieltä. Enkä missään nimessä ole välinpitämätön - mitä tulee turvallisuuteen ja vastuullisuuteen, vaan haluan uskoa vanhemmuuteen.

    Haluan uskoa, että mikäli meno alueella olisi ollut liian villiä - vanhemmat olisivat lähteneet alueelta pois.

    Uskoa, että klo 17 meno ei ole sellaista, että vessanjonossa joku kaatuu manduca-mamin kumoon, ja ettei selvinpäin juhlivalla äidillä/isällä olisi reaktionopeutta ja kyvykkyyttä lukea ennalta tilanteita.

    Ei. En ole kanssasi samaa mieltä, mutta olen iloinen, että jätit kommentin. Se tuntuu mahtavalta, että asia herättää keskustelua.

    Tervetuloa jatkossakin käymään! :)

    VastaaPoista
  3. Hei. Oletko ollut itse Flow-festivaaleilla? Verrattuna esim Pori Jazziin tai Ruisrockkiin, Flow on enemmänkin baari-tai clubitapahtuma, jossa on erikseen lapsille tarkoitettu sunnuntai-iltapäivä. Muille festareille tietääkseni voi taaperot ja koko perheen tuoda, tämä yksi on lapsilta rauhoitettu paikka muina aikoina. En ymmärtä koko haloota, kai nyt yksi festivaali voi olla ilman lapsia? Perheen oma moka kun eivät osaa lukea, ja aika itsekästä ajatella että koko maailman tulisi pyöriä vanhemmanpuoleisen hipsteripariskunnan navan ympärillä. Itse olen juuri lapsen saamassa, ja Flow-kansaan kuulun, ja ihan ilolla aion tulevaa sydänkäpystäni pienestä pitäen ympäri maailmaa kuskata. Mutta en Flowhun. Toimiva systeemi näin, ilman vauvoja ja taaperoita. p.s. Viime vuonna Flowssa istuin ilman humalatilaa rauhallisella ruohokentällä, kun joku kaatui pahasti päälleni oluen kanssa. That is life, mut ei se varovaisuuskaan aina auta kun on paljon populaa ja villiä joskin coolia menoa pienellä alueella. Ruisrockissa pääsee vaikka puun alle turvaan...;)

    VastaaPoista
  4. Edellisen kanssa samaa mieltä - Flow on niin pienellä alueella, että vertautuu ennemmin siihen, että veisi lapsen yökerhoon kuin useimmille festareille. Lauantaina väkeä myös oli ihan hullun paljon. Eikö ole ihan suoraselkäistä järjestäjiltä rajata, että tämä ei ole lapsien, eikä lapsiperheiden tapahtuma? Näin järjestäjillä ei ole myöskään velvollisuutta vahtia kenenkään vanhemmuutta (valitettavasti kaikillahan ei ole homma hallussa) ja toisaalta, jos lapsiperheille myytäisiin kalliita lippuja, eikö kohta tapahtumaan vaadittaisi myös muutoksia? Nyt lapsiperheaika on rajattu hiljaisemmalla sunnuntaille - järjellistä touhua. Sen sijaan ymmärrän kirjoittajan tuohtumuksen normatiiviseen Suomeen, jossa lapsiin suhtaudutaan kuvailemallasi tavalla. Se on ikävää. Flowta en kuitenkaan liittäisi tähän keskusteluun.

    VastaaPoista
  5. Meripäiväareenan portilta käännytettiin myös vauvan kanssa sisään pyrkineet. Meille hoettiin vain että ikäraja on 18- vuotta. Meidän poika oli vasta 9 kk :D Oltiin just käyty ostamassa tulterät Peltorit ja tarkoitus olisi ollut olla festareilla klo16.30-18.30 vauvan kanssa. Ja lääniä oli mut ei paljon porukkaa.

    VastaaPoista

Jätä kommentti valitsemalla valikosta "nimetön" ja kirjoita viestisi kommenttikenttään! Tack och puss!